Photo 21-11-13 18 11 57

Hoe groot zijn kleine helden?

Met het idee voor een levend boek is ook meteen de doelgroep geboren; onze Kleine Helden. We hopen van hen spelenderwijs jonge ambassadeurs te maken van onze natuur! 

De Kleine Helden zijn kinderen tussen 7-9 die kunnen lezen.
Alhoewel wij ook nog dagelijks bijleren over kinderen, hebben we de leeftijdscategorie voor onze doelgroep redelijk helder. We hebben onderzoek gedaan en vinden kinderen van 7 tot en met 9 jaar, het meest geschikt voor dit thema en deze vorm van informatie.

Het 
leerprogramma dat we voorstaan oefent cognitieve vaardigheden met het lezen, onderzoek, tactiele ervaring, en overleg. Het programma geeft nieuwe weetjes over de natuur waardoor de kinderen anders leren kijken, ruiken en voelen. De uitvinding die wordt gevraagd in het verhaal, wordt direct getekend, geknutseld, geschreven of verfilmd, etc. De ideeën worden daarna gepresenteerd aan de groep, of het schoolhoofd of de milieubaas… Ook is er een plek op de Kleine Heldenclub-site om hem te delen.

‘Kinderen van deze leeftijd zien zichzelf in toenemende mate als onderdeel van een sociaal complex geheel waarin ze verschillende rollen vervullen… Ook zijn ze in toenemende mate in staat om zich te verplaatsen in het perspectief, gevoel, gedrag of idee van een ander en zijn zich er bewust van dat andere mensen dit ook kunnen doen. Ondanks de toenemende zelfconceptualisering die duidelijk zichtbaar is bij deze kinderen hebben ze vaak ook nog een sterke zelfverbeelding. Deze is echter meer naar binnen gekeerd dan bij jongere kinderen en daardoor minder zichtbaar voor anderen. Een voorbeeld hiervan is het bedenken van complete fantasiewerelden, -plaatsen en -ruimtes (‘wereldspel’). Dit is een vorm van zelfverbeelding die op zijn hoogtepunt is in de late kindertijd. Het maken van complete fantasiewerelden is een voortzetting van de verbeelding uit de vroegere kindertijd en komt waarschijnlijk voor bij 1 op de 10-30 kinderen. Deze vorm van zelfverbeelding wordt vaak alleen gespeeld of gedeeld met een paar hele goede vrienden. Vaak wordt het spel geheim of gedeeltelijk geheim gespeeld. Deze vorm van doen-alsof-spel is zeer persoonlijk en helpt het kind om de wereld beter te begrijpen en nieuwe kennis op te doen. Vaak worden echte situaties in de fantasiewereld nagespeeld. Het spel heeft vaak een verhalende (narratieve) structuur en een systeem van regels die in de fantasiewereld gelden. Vaak worden er voorwerpen gebruikt om de wereld vorm te geven.’

(uit: cultuur in de spiegel – een leerplankader voor cultuuronderwijs, SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, 2014)

Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie spelen allerlei mentale processen een rol.Je hebt je geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initiatieven nemen cognitieve functies. Je gebruikt je cognitieve vaardigheden dus voortdurend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *