Deel1: Het Geheim van de Wind

Het Geheim van de Wind neemt kinderen mee op een verhalende reis over de hele aardbol. Ze leren over de samenhang tussen luchtkwaliteit, weersomstandigheden en het globale probleem van fijnstof.

Waar

Het programma kan gebruikt worden in groepjes op bijvoorbeeld de basisschool (groep 4-5-6), in musea als educatieprogramma, als 4 uur durend programma in natuur- of clubhuizen.

Waarom

Luchtkwaliteit en vooral fijnstof is een globaal probleem. Het heeft niet alleen invloed op ons milieu, maar ook op ons mensen. Het Geheim van de Wind wil dit grote onderwerp op een speelse, narratieve manier aan een jonge doelgroep overbrengen. Ze ontdekken waar fijnstof vandaan komt, waar het naartoe gaat en welk effect fijnstof heeft op hun familie en misschien wel huisdier.

Het project probeert geen moralistisch karakter te hebben, maar verhalenderwijs te informeren en met opdrachten de kinderen aan het denken te zetten.

Citaat uit Het Geheim van de Wind:

‘Professor Kaal pakt zijn paspoort, de luchtkaart en zijn luchtballon. Hij laat Igor thuis, met eten voor een maand in de elektrische brokjesmachine; professor Kaal gaat op zoek naar zijn broer!

Hij reist op de kreeftskeerwind. Terwijl Kaal steeds hoger stijgt vraagt hij zich af wat wind eigenlijk is. Zijn wind en wolken vrienden? Hoever kan de wind? Professor Kaal haalt de dikke-lucht-meter tevoorschijn. Hij vaart nu boven Brabant. De speurder begint wild te trillen. Professor Kaal kijkt verbaasd om zich heen; de lucht is blauw, hij ziet geen verdachte dingen. Af en toe een vogeltje. Maar dat kan het toch niet zijn?’

Log-line verhaal:

Een eigenzinnige Professor vind na jaren zijn broer weer terug en wil hem graag zien. Al snel ontdekt hij dat zijn broer enkel op een klein eiland kan leven, waar de lucht ‘dun’ is. Zijn eigen stad heeft last van ‘dikke lucht’. Hij moet iets bedenken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *