Kennis is macht: luchtdata vergaren
Op 8 juli 2013 meten we vanuit onze eigen tuin de fijnstof met onze telefoon.
Landelijk werden er in deze week bijna 6000 metingen gedaan op de eerste nationale meetdag van iSPEX. Duizenden burgers konden met een simpel opzetstukje op hun mobiel fijnstofmetingen doen in hun eigen woon-, werk- of vakantieomgeving. De metingen zullen onder meer resulteren in een kaart van Nederland met fijnstofeigenschappen erop. De SPEX-methode vindt zijn oorsprong in de sterrenkunde en is nu ook geschikt gemaakt voor gebruik op de iPhone.
Op 27 oktober 2014 zijn de gegevens verwerkt tot gedetailleerde kaarten.
Het nieuwe meetconcept van iSPEX blijkt nauwkeurig te werken. Afgelopen tijd zijn alle metingen die tijdens de nationale meetdagen in 2013 zijn uitgevoerd geanalyseerd, en gecombineerd in kaarten van fijnstof boven Nederland. De iSPEX-kaarten komen goed overeen met de data van professionele meetinstrumenten. Met een fijnmazigheid van twee kilometer vormen de iSPEX-metingen mogelijk zelfs een aanvulling op de satellietmetingen, die vaak een veel grover beeld geven, en kunnen ze gegevens opleveren in gebieden waar geen grondmetingen worden gedaan. Het wetenschappelijke artikel over deze eerste resultaten van het iSPEX-project wordt vandaag openbaar toegankelijk gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Geophysical Research Letters.
De onderzoekers van het iSPEX-team hebben een volledig data-reductie algoritme gemaakt, dat alle individuele foto’s (meer dan 200.000!) van de iSPEX-metingen opnieuw analyseert. Alle foto’s waarbij iets mis is gegaan (bijvoorbeeld een boom of gebouw in de weg, of een klein wolkje) worden genegeerd, terwijl voor alle andere foto’s nauwkeurig het spectrum en de polarisatie van de blauwe licht wordt bepaald. Alle polarisatie-metingen zijn vervolgens omgezet naar de zogenaamde Aerosol Optical Thickness (AOT), een gestandaardiseerde maat voor de totale hoeveelheid fijnstof in de lucht. Deze maat kan direct vergeleken worden met metingen van satellieten zoals MODIS die eens per dag over Nederland vliegen. Uit de vele iSPEX-metingen tijdens de nationale meetdagen zijn vervolgens AOT-kaarten van Nederland gemaakt.
Kijk geregeld op Ispex.nl voor actuele informatie